Led Ekranlar

Led Ekranlar

Led Ekranlar Hk.

Öncelikle led ekranlar iç mekan ve dış mekan olarak ikiye ayrılır iç mekan ve dış mekan led ekranları ayran en önemli faktörler su geçirip geçirmemesinin yanısıra parlaklıklarıdır. Dış mekan bir led ekran yaklaşık 5000-10000 nits aralığında iken iç mekan bir led ekran 800-1800 nits aralığındadır.

 

 Led ekranlar hazırlanırken genelde birer metrekarelik kabinler olarak hazırlanırlar.Bazı projelerde kabin yapısının dışında lazer kesim bir malzemeye modül montajı yapılarak  bu lazerler bir araya getirilse de bu çok tercih edilmeyen bir durum değildir.

 

Sadece özel durumlarda bu yol tercih edilmektedir.

 

Led ekranları çalıştırma yöntemleri ;

Led Ekran kontrol sistemleri ,Senkron ve Asenkron olarak ikiye ayrılır. Büyük ebatlı led ekranlar bir bilgisayar desteği ile genelde senkron çalıştırılır. Yani senkrondan kasıt bir bilgisayar ekranında ya da bir TV ekranında ya da bir kamera kaynağı gibi bir kaynaktan gelen görüntünün o anda led ekranda aynı şekilde anlık olarak saniyenin binde biri gibi kısa bir sürede aktarılmasıdır.

 

 Asenkron ekranlarda ise anlık videoları değil daha önceden hazırlanan bir playlist ile düzenlenen görseller Ethernet kablosu yani cat6 kablo bağlantısı ile Network üzerinden ya da bir USB diski aracılığıyla led ekrana yansıtılır. Yakın zamanda bir led ekranı senkron ve asenkron olarak çalıştırabilecek yeni kontrol sistemleride geliştirilmiştir.

 

Senkron ekranlarda tarama hızı genelde daha yüksek olur.Asenkron olduğunda insan gözü her ne kadar fark edemeyecek olsa bile senkron sisteme nazaran tarama hızı biraz daha düşüktür.

 

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki led ekranlar kalite yönünden birçok farklılığa sahiptir .Çoğu firma 2 yıl garanti veriyor olmasına rağmen pratikte bu garanti süreci sıkıntılı geçebilmektedir.

 

O yüzden bir led ekran alırken satıcı firmanın ve ekibinin teknik donanımı ve satış sonrası desteğini mutlaka araştırmak gerekmektedir. Bu hususta da esas olan referanstır.

 

Led ekran ürünlerinin %95'i Uzakdoğu'da üretilmesine rağmen Tabii ki bunların arasında, kullanılan elektronik komponentlere, LED'lere, imalat yöntemlerine ,plastik kısımların hammadde kalitesi , UV dayanımı gibi bir çok önemli faktöre göre kalite farklılıkları mevcuttur. Unutulmamalıdır ki asıl ana üretici siz ne isterseniz onu üretmektedir. Ve kalite yukarı çıktıkça doğal olarak bu fiyata yansımaktadır.

 

Kaliteli bir led ekranda parlaklık en önemli faktörlerden biridir. İyi bir led ekranda yıllık periyotlarda parlaklık %3 %5 azalırken düşük kaliteli bir led ekranda bu oran %15 lere kadar çıkabilmektedir.

 

Ayrıca UV dayanımı olmayan hammadde ile hazırlanan plastik aksam da güneşe maruz kaldığında bir süre sonra çatlamalar meydana gelir ve bu istenmeyen bir durumdur.

 

Bunların yanısıra adaptör ve kablo kullanımıda büyük önem arzetmektedir. Adaptör dağılımının iyi hesap edilmesi ve ona göre adaptör kullanımı, ayrıca doğru akımı taşıyacak kablo kesitinin belirlenmesi ve kablolamanın yapılması esnasında gösterilecek özende led ekranın ömrüne doğrudan etki eden faktörler arasındadır.

 

Ayrıca unutulmaması gerekirki led teknolojisinin en büyük düşmanı toz nem ve sıcaklıktır.

 

 Bu nedenle adaptör ve kablo kullanılırken tasarruflu davranılmaması gerekmektedir. Bu hususlara dikkat edilmediğinde özellikle beyaz tonlu görüntülerde led paneller aşırı yük çeker ve zayıf bir kablolamada kablolar aşırı ısınır ve ürünleri yormanın yanısıra uzun vadede zarar verir. Ve bunlar istenmeyen olaylardır.

 

Led ekranda mümkünse bir klima yada fan sistemi ile soğutma, yada içeride oluşan sıcak havanın dışarı üflenmesi sağlanmalıdır.

 

Yüksek kaliteli ürünler kullanılarak hazırlanan led ekranlar uzun ömürlü olabilmektedir o yüzden materyallerin kalitesinin yanı sıra montaj esnasında  gösterilecek özen de ürünün ileriye dönük problem yaşatma ihtimallerini minimize eder. Led ekranları oluşturan kalemler şunlardır.

 

 Led ekranı bir bütün olarak ele alacak olursak,

 

Led ekranın kabinleri, bu kabinleri bir araya getirmek için hazırlanan çelik konstrüksiyon ,çelik konstrüksiyonun kompozit kaplanması , kompozit kaplama hem estetik açıdan fayda sağlar hem de sıcak yörelerde bir iklimlendirme yapılacaksa soğuk havanın dışarı kaçmasını engeller bunların dışında led ekrana taşıyacak olan bir yapıda düşünmek gerekiyor .

 

Bu Yapı bir totem dediğimiz bir ayak üzere konumlandırmayı sağlayacak olan bir yapı yada teraslarda led ekranın oturtulmasını sağlayacak konstrüksiyon olarak düşünülebilir. Led ekran seçiminden önce mutlaka keşif yapılmalıdır.

 

Ayrıca led ekranın montajı da büyük önem arzetmektedir. Led ekranı oluşturan kabinleri çelik konstrüksiyon üzerinde bir araya getirirken gösterilecek özen, led ekranın bütününün düzgün görsel yapıya sahip olmasını aralarda boşluk yada çizgilerin oluşmamasını sağlayacaktır.

 

Montaj bittikten sonra elektriksel bağlantı yapılır ardından bir kontrol bilgisayarı gerekmektedir.

 

Kontrol bilgisayarını seçerken ekran kartının iyi olması gerekiyor .Minimum 2 GB  bir ekran kartı minimum i3 bir işlemci ve windows işletim sistemi işimizi görüyor .

 

Eğerki led ekranda sadece bir bilgisayar ekranın da görüntüleyebildiğimiz video,resim,yazı , bir web sayfasının görüntüsü gibi parametreler gerekiyorsa bir PC ve PC içine takacağımız SINYAL KARTI yeterli olmaktadır. İlgili kontrol bilgisayarı ve led ekran arası mesafe maximum 120 metre olmalıdır .Eğer mesafe artar ise fiber bağlantı gerektirir.

 

Bir canlı yayın yapılacak ise bu canlı yayın anlık olarak bir kamera bağlantısıyla yapılıyor ise bir video processor cihazına ihtiyacımız olacaktır. Bu bildiğimiz el kamerasının çekeceği görüntünün ekrana verilebilmesi içindir. Fakat canlı yayın web üzerinden yayınlanıyor ise, google chrome ile herhangi bir processore ihtiyacımız olmadan canlı yayını led ekrana verebiliriz. Ve yine bir TV yayını yapılacak ise bu tv yayınının internet üzerinden online yayını var ise yine processore ihtiyacımız olmayacaktır.

 

Bu yüzden video processor opsiyoneldir. İlgili processor yada pc ile led ekran arasındaki tek bağlantı CAT6 Kablodur.

 

Ve ne olursa olsun şu unutulmamalıdır. Led ekran alırken mutlaka o ekrana özel yedek parça talep ediniz. Aradan bir süre geçtikten sonra sizin led ekrana uygun modülü tekrar bulmanız mümkün değildir. Üretici fabrikadan isteseniz bile bu zorlu bir süreç olacaktır. Onca ödeme yaptığınız led ekranı alırken bir miktar ücretsiz , ve gerekiyorsa bir miktar da ücretli led ekran modülü talep ediniz. Ayrıca led ekranın tarama dosyası her led ekranda o led ekrana özeldir. Ve olası bir kontrol kartı değişiminde tarama dosyasının yüklenmesi gerekeceği için bu tarama dosyasını da mutlaka satıcıdan test ederek talep ediniz.

 

Özcan DEMİR

Eskişehir Web Tasarım